EFOP-1.8.19-17-2017-00003 - Egészségfejlesztési iroda kialakítása a Nagyatádi járásbanA pályázat adatai:

A kedvezményezett neve: NAGYATÁDI KÓRHÁZ
A projekt címe: Egészségfejlesztési iroda kialakítása a Nagyatádi járásban”
A szerződött támogatás összege: 89.979.538 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt projektidőszaka és tervezett befejezési dátuma: 2017.03.01. - 2020.02.29.
Projekt teljes azonosító száma: EFOP-1.8.19-17-2017-00003

A projekt szakmai tartalmának bemutatása:

A Nagyatádi járás a hazai átlaghoz és a többi régióhoz képest is elmaradott – mind a halandóság, mind a várható élettartam, mind pedig az egy főre jutó GDP tekintetében. Elsődleges probléma, hogy a térségben jellemző beteg-orvos találkozó nincs arányban a betegségek előfordulásával és a kezelések időben való megkezdésével. Ennek oka, hogy a lakosság nem rendelkezik megfelelő információkkal a saját egészségére vonatkozóan.
A száz százalékos állami támogatással megvalósuló, EFOP-1.8.19-17-2017-00003 számú, „Egészségfejlesztési iroda kialakítása a Nagyatádi járásban” című projekt átfogó célja azt elérni, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma;
a fejlesztés járuljon hozzá az ország átfogó népegészségügyi hálózatának kialakításához, ezen keresztül pedig a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, egészségkultúrájának javításához és a krónikus, nem-fertőző betegségek megelőzéséhez – a területi egyenlőtlenségek csökkentésével.
Konkrét cél az egészséget szolgáló közösségi és egyéni magatartásminták bevezetése a lakosság és a speciális, magas kockázatú célcsoportok körében. A pályázat ezt úgy próbálja meg elérni, hogy a háziorvosi szolgálatoktól, a járóbeteg szakrendelésről vagy a fekvőbeteg szakellátást követően az egészségfejlesztési irodába irányított életmódváltásra szorulókat vagy életmódváltást kezdeményezőket életmódváltó programokba vonják be, és követik a programokban való részvételüket.
Az egészségfejlesztési programok különböző célcsoportokat céloznak meg különböző eszközökkel: elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek rizikószűrésének bevezetésével, a káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol) kialakulásának megelőzésével – ezáltal a légzőszervi betegségek előfordulásának csökkentésével – és az alapvetően egészségesebb életmód irányába történő elmozdulás elősegítésével.
Az EFI iroda működési területe a teljes Nagyatádi járás közigazgatási területe, amely 18 települést foglal magában. Az iroda a Nagyatádi Kórház szervezeti keretei között jön létre.