EFOP-2.2.18-17-2017-00024- A Nagyatádi Kórház betegbiztonság növelését célzó fejlesztéseA pályázat adatai:

A kedvezményezett neve: NAGYATÁDI KÓRHÁZ
A projekt címe: A Nagyatádi Kórház betegbiztonság növelését célzó fejlesztése
A szerződött támogatás összege: 69.501.248 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt projektidőszaka és tervezett befejezési dátuma: 2017.11.01. - 2019.10.31.
Projekt teljes azonosító száma: EFOP-2.2.18-17-2017-00024

A projekt szakmai tartalmának bemutatása:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint a fejlett egészségüggyel rendelkező országokban a jól felszerelt kórházakban ellátott betegek körében minden tizediknél kialakul valamilyen nemkívánatos esemény, melynek következtében az érintettek egy százaléka meghal. Húsz kórházi ellátásban részesülő betegből átlagosan egynél egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések lépnek fel. Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a gazdasági–társadalmi szempontból elmaradottabb térségekre a fennálló társadalmi esélykülönbségek csökkentése érdekében – a magas színvonalú egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés területi kiegyenlítésével; egy új, gazdaságos és hatékony egészségügyi ellátórendszeri struktúra kialakításával.
A Nagyatádi Kórház igyekszik a lehető legtöbbet megtenni a nosocomiális fertőzések megelőzése és a dolgozók higiénés helyzetének javítására érdekében,
azonban nem tud maximálisan eleget tenni az elvárt kézhigiéne-fejlesztésnek, illetve nem tudja biztosítani a megfelelő számú és minőségű takarítóeszközt, takarítószert sem.
A Széchenyi 2020 stratégiai dokumentum átfogó célja az egészségi állapot javítása, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pedig a minőségi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javításra, valamint az egészségi állapotbeli egyenlőtlenségek csökkentére törekszik. Az EFOP-2.2.18-17-2017-00024 azonosítási számú, „A Nagyatádi Kórház betegbiztonság növelését célzó fejlesztése” című pályázat a munkavégzés során bekövetkező hibák és kórházi fertőzések kialakulása kockázatának csökkentésére, az általános betegbiztonság növelésére,
az egységes betegazonosító rendszer intézményi bevezetésének elősegítésére, továbbá a kórházi fertőzések megelőzésére és visszaszorítására irányul.
A projekt a fenti stratégiai vonalba a levegőben terjedő kórokozók jelentette fertőzési kockázat mérséklése, a nosocomiális infekciós esetek számának csökkentése, a légúti eredetű infekciók arányának csökkentése, valamint a baktérium és penészgomba csíraszám csökkentése révén illeszkedik.