CT

dr. Verkman Simon CT elérhetőségei

Address:

Nagyatád Bajcsy-Zsilinszky utca 1.

Phone number:

+36 82 504 458

Általános tájékoztató


A vizsgálatokat előjegyzés alapján végezzük, érvényes beutalóval. Azok a betegek akik nem rendelkeznek beutalóval, a szakrendelőkben dolgozó kollégáink, a panaszok alapján készséggel tudnak a CT vizsgálatra beutalni és előjegyzést biztosítani.

Előjegyzés munkanapokon 8:00-16:00 között.
Leletezés: 1-5 munkanap.
A vizsgálathoz szükséges: - Beutaló, - Időpont, - Labor vizsgálati eredmény

A CT vizsgálatnál a képalkotás röntgensugárral történik!
Kérjük hölgy pácienseinket, hogy a biztos, vagy feltételezett terhességet feltétlenül jelezzék - a vizsgálat megkezdése előtt - a közreműködő orvosnál/asszisztensnél! A CT vizsgálat várható időtartama - a vizsgálat típusától függően -10-30 perc lehet. A betegeket előjegyzési időpont szerinti sorrendben vizsgáljuk, kivéve az akut, súlyos állapotú betegeket, a mentőszállítást igénylők és a Sürgősségi osztályról küldött betegeket, akik soronkívüliséget élveznek. Intézetünkben előfordulhat, hogy Önnek várakoznia kell, így az esetlegesen előforduló, a kapott előjegyzési időponttól való eltérés tudomásulvételét előre is köszönjük! Vizsgálat előtt gondolja végig, van-e a testében valamilyen fémtárgy: protézis, műtéti klip nagyméretű, beépített fogpótlás. Ha van, jelezze az asszisztensnek! Kivehető fogpótlását a vizsgálat előtt szíveskedjen eltávolítani! A testén lévő fémtartalmú ékszereket (nyaklánc, piercing, óra stb.) amennyiben az a vizsgálandó testterületen van, a vizsgálat idejére távolítsa el! Ruházaton, vagy a ruházatban található fémtartalmú eszközök (csat, merevítő, cipzár) esetében az érintett ruhadarabot kérjük, vegye le! Felhívjuk figyelmét, hogy az értéktárgyakért nem tudunk felelősséget vállalni! Cukorbetegség esetén, amennyiben kezelésére metformin tartalmú készítményt szed, a CT vizsgálat előtt és után 48 órával a gyógyszer szedését fel kell függeszteni, melyet kezelő orvosával előzetesen egyeztetnie szükséges! A lehetséges szövődmények kockázata miatt metformin tartalmú készítmény hatása alatt intravénás kontrasztanyag beadásával CT vizsgálatot nem végezhetünk!

A CT vizsgálat fájdalommentes.


Az esetek nagyobb részében, a megfelelő diagnózis felállításához intravénás kontrasztanyagot alkalmazunk, amelyet a könyökvénába egy véna kanülön keresztül adunk be önnek.
Az alkalmazott intravénás kontrasztanyagok egyre kiválóbb minősége és biztonságos alkalmazása mellett is arra érzékeny páciensek esetében mellékhatásokat válthatnak ki.

a, Enyhe, átmeneti tünetek
(pl.: melegségérzés, bőrviszketés, csalánkiütés, hányinger, remegés) az esetek 0,5 –1 százalékában.
b, A véna gyulladása az injekció beadásának helyén
c, Vérkeringési és légzési panaszok az esetek 0,3 –1 ezrelékében
d, Súlyos allergiás reakció 0,1-0,2 ezrelék.

A CT vizsgálat elvégzésének kockázata jóval kisebb, mint az a veszély, amit az idejében fel nem derített betegség jelenthet.
A mellékhatások elhárítására megfelelő gyógyszerek rendelkezésre állnak, ha panasza van, kérjük, jelezze!
Intravénás kontrasztanyaggal végzett vizsgálat befejezését követően, további 15-30 percig maradnia kell, és a véna kanüllel a kezében a megfigyelési zónában kell tartózkodnia. Amennyiben szövődményt nem tapasztal, a kanült eltávolítjuk és távozhat. Kontrasztanyagos vizsgálat után fogyasszon sok folyadékot, ezzel is elősegítve a szervezetből a kontrasztanyag gyors kiürülését!
Hasi-kismedencei CT vizsgálatnál a belek elkülönítésére vízzel hígított kontrasztanyagot alkalmazunk. Az 1-1,5 liter oldat elfogyasztása a vizsgálat előtt egy-két órát vesz igénybe.
Amikor a hígított kontrasztanyag átadásra kerül önnek, akkor tájékoztatást kap arról, hogy mennyi idő alatt kell meginnia, hogy a kívánt hatást elérje!
Egy pohárnyit hagyjon meg, melyet közvetlenül a vizsgálat megkezdése előtt szükséges meginni!
A nagy mennyiségű elfogyasztott kontrasztanyagos oldat mellékhatása lehet hasmenés, amit jeleznie kell, az esetleges legközelebbi CT vizsgálat előtt.
A vizsgálat befejezése után tájékoztatást fog kapni a leletkiadás módjáról, lehetőségeiről.
Az esetleges további kérdéseire, észrevételeire a vizsgálatot végző orvos, vagy asszisztens válaszol.

A részleg dolgozói


Prof.Dr. Horváth Gyula - Főorvos
Dr. Horváth László - Főorvos

Tokai Richárd - Radiographus
Guzicki Cordula Azucséna - Radiographus
Balogh Melinda - Radiographus
Czigony Hetesi Mária - Asszisztens
Radicsné Győri Mariann - Orvosírnok

Rendelési idő


Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
7:00-16:00 7:00-16:00 7:00-16:00 7:00-16:00 7:00-16:00
Prof.Dr. Horváth Gyula Dr. Horváth László Prof.Dr. Horváth Gyula Dr. Horváth László Dr. Fábián Angelika
Megszakítás