Laboratórium

A központi laboratórium elérhetősége

Address:

Nagyatád Bajcsy-Zsilinszky utca 1.

Phone number:

+36 82 504 411

Általános tájékoztató


A Nagyatád Kórház egyik diagnosztikai osztálya a Központi Laboratórium. Biztosítjuk a kórház fekvőbeteg osztályainak, a járóbeteg szakrendeléseknek, valamint Nagyatád és vonzáskörzetéhez tartozó községek lakóinak laboratóriumi szakellátását - beleértve a gondozó és szűrővizsgálatokat. A Laboratóriumban klinikai kémiai, hematológiai, véralvadási, immunológiai, immunkémiai vizsgálatokat (más intézettel együttműködve), illetve a járóbeteg szakrendelésen a vizsgálatokhoz szükséges mintavételezést végezünk. Mintavételezésre egyszer használatos, vákuumos elven működő csöveket használunk.Olyan vizsgálatok esetében, melyeket a laboratórium objektív okok miatt nem tud végezni, illetve melyeket az intézmény orvosai ritkán kérnek és nem sürgős jellegűek, külső, más laboratóriumokban végeztetjük el.

A mintavételre kérjük hozza magával:
- Beutalóját, személyi igazolványát, lakcím kártyáját, TAJ – kártyáját vagy egyéb, térítésmentes ellátásra jogosító igazolását.

- Biztosító által finanszírozott esetekben szabályosan kitöltött, lepecsételt, orvos által aláírt beutalót (vizsgálatkérő lapot) kérünk.

- Figyelem! Biztosítással és/vagy beutalóval nem rendelkező páciensek részére térítés ellenében vállaljuk a laborvizsgálatok elvégzését.

A beutaló orvos által adott utasításokat (étkezés, gyógyszerek bevétele, mintavétel időpontja stb.) kérjük tartsa be, bizonytalanság esetén kérdezzen rá!
Vércukorterhelés esetén előző este ehet utoljára, könnyű vacsorát. A terhelés előtti 3 napon a szokásos ételeit fogyassza, ne koplaljon!
A vizsgálat ideje alatt (általában 2 óra) ajánlatos pihenni, enni-inni, dohányozni természetesen tilos.
Az erős fizikai aktivitás a vérvétel napján és a megelőző 1-2 napban kerülendő, mert egyes vérértékek megváltozásához vezet!

Az osztály szolgáltatásai


Vérvétel, egyéb mintavétel:
Munkanapokon: 7:00 – 11:00 óráig
Sürgős vizsgálat esetén: 7:00 – 15:00 óráig

Leletkiadás betegek részére munkanapokon:
7:00 – 8:00 óráig
9:00 – 10:00 óráig
14:00 – 15:00 óráig

Ettől eltérő időpontban csak sürgős eredményt adunk ki:
Sürgős mintavétel estén munkanapokon:
11:00 – 16:00 óráig

A szakrendelőnk ajtaján kifüggesztve megtalálható azon beküldő orvosok listája, akik elektronikus leletet kértek, ez esetben nem kell személyesen visszajönni a laboratóriumba. A leletét elektronikusan kapja meg a beutaló orvos.

Leletkiadás: saját lelet kiadásához TAJ kártya, hozzátartozó leletének kiadásához meghatalmazás szükséges!

Betegtájékoztató - vérvétel


Leírás:
A vérvételhez leültetik vagy hanyatt fektetik. Megkérik, hogy karját lógassa le. Felkarját gumiszalaggal elszorítják. Megkérhetik, hogy néhányszor szorítsa ökölbe a kezét, esetleg karját megütögetik. Ezek hatására vénái megtelnek vérrel. A könyökhajlatában, az alkarján vagy a kézfején megkeresik azt a vénát, ahonnan a vért veszik. A szúrás helyét lefertőtlenítik, és a steril tűt a vénába vezetik. A tű végén zárt vérvételi rendszerű vákuum-cső van. A csőben előre kialakított vákuum meghatározott mennyiségű vért szív le. Ebben az esetben a tű végén lévő gumiszelep nem engedi, hogy a vér kifolyjon a tűből. Még akkor sem, amikor a gumidugóval lezárt csövet leveszik a tű végéről, vagy esetleg másikkal cserélik ki.

Hogyan történik a vizsgálat?
A felkart szorosan átkötik, hogy a vér az alkarba gyűljön. A bőr fertőtlenítése után steril, egyszer használatos tűvel megszúrnak egy gyűjtőeret, és onnan vért vesznek. A tűszúrás egy pillanatig tart, utána 1-2 percig mozdulatlanul kell tartani a kart, amíg a laboratóriumi elemzéshez szükséges néhány milliliternyi vér a kémcsövekbe kifolyik. Utána kb. 5 percen át a tűszúrás helyét le kell szorítani, amíg eláll a vérzés.

Fájdalom:
A tűszúrás - egyéb tűszúrásokhoz hasonló, rendszerint enyhe - fájdalommal jár. A felkarra helyezett gumi szorítását sokan kellemetlennek érzik.

Mire való a vizsgálat és mikor van ilyen vizsgálatra szükség?
A vérben található sejtek, anyagok laboratóriumi elemzéséből a szervezet működésére és a vért adó egyén egészségi állapotára lehet következtetni. A vérvétel egészségesek szűrővizsgálatára is alkalmas lehet, de számos betegségre is fény derülhet. Több betegségnél az addig alkalmazott kezelés hatékonyságára is segítséget nyújthatnak a laboratóriumi értékek.

Mi a teendő a vizsgálat előtt?
Éhgyomorra, azaz általában 12 órás teljes éhezés után kell a vizsgálaton megjelenni, egyes vizsgálatok előtt vizet sem szabad fogyasztani. Az esetleges gyógyszerszedést is a vizsgálat utánra kell halasztani, kivéve, ha az orvosa mást javasol.

Figyelem!:
Ha valaki vérzékenységben szenved vagy véralvadás-csökkentő gyógyszert szed (pl. Syncumar, heparin injekció, Aspirin, Kalmopyrin, Colfarit, Astrix, stb.), jelezze ezt a vérvételt végző asszisztensnek, és a várhatóan hosszabb ideig tartó utóvérzés miatt a nyomókötést tartsa tovább a szúrás helyén. Azt is jelezze, ha nem éhgyomorra érkezik a vérvételre. Ez különösen a vércukorszint mérése esetén fontos, mert magasabb érték esetén az orvos cukorbetegségre gyanakodhat, ha nem tudja, hogy mit evett vagy ivott a páciens a vizsgálat előtt. Ha valakivel korábban előfordult már, hogy vérvételnél megszédült, elájult, akkor kérnie kell, hogy fektessék le a szúrás előtt.

Mi a teendő a vizsgálat után?
A vérvétel után, ha a vérzés elállt, a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

Milyen veszélyei vannak a vizsgálatnak?
Valójában kis kockázatú beavatkozás. A szúrás helyén bőrbevérzés, fertőzés alakulhat ki. A vérvétel közben bárki megszédülhet, esetleg elájulhat. Ez a vérmennyiség nem hiányzik, észrevétlen marad a szervezet számára. A vérvétel helyén néha kis vérömleny, véraláfutás keletkezik, amely akár enyhén fájdalmas is lehet, és néhány napig eltart a felszívódása.

A részleg vezetői


dr. Marada Györgyi - Osztályvezető Főorvos
Simonkáné Máté Ildikó - Vezető analitikus

Megszakítás